28.9.2016.

“Under Cover” – izložba omota albuma nezavisnih muzičara

Igor Adamović
Foto: Ivona Grepo

Razvoj i vizuelno značenje

Iako oko 1910. godine omot postaje standardni deo opreme ploče, on još uvek nije bio atraktivan. U to vreme postoje dva tipa: jednobojni sa vidljivim logotipom diskografske kuće i obični beli sa rupom na sredini kroz koju se mogao pročitati naziv diskografske kuće na samoj ploči.

Za omot kakav znamo najzaslužniji je Alex Steinweiss. On se sredinom 30-tih godina prošlog veka pojavio sa inovativnim idejama. Osim što je doneo nova rešenja za oblik i materijal samog omota, krenuo je sa sasvim novim pristupom tretiranja vizuala. Njegovi omoti su bili pod uticajem grafičke tradicije francuskih i nemačkih plakata iz tog perioda, i za razliku od trenda koji je podrazumevao sliku autora na omotu, on je smatrao da će muzička i kulturna ikonografija snažnije privući publiku.

Kasnije, progresiju nam donose omoti albuma jazz muzičara, koji se oslanjaju na uticaje avangardnih struja. Tek sa rock muzikom, kada je postalo moguće vizuelni identitet poistovetiti sa muzikom koju predstavlja, diskografske kuće su počele da ulažu mnogo veće svote novca u dizajn.

Ovoj dizajnerskoj poslastici nisu mogli da odole ni mnogi umetnici. Nekada Andy Warhol, Robert Rauschenberg i Salvador Dalí, a danas Keith Haring, Damian Hirst ili Banksy.

Igra reči i podtekst

Under Cover - Izložba omot albuma nezavisnih muzičara iz Hrvatske i regiona

24. septembra je u galeriji Pikto u Zagrebu otvorena izložba pod nazivom Under Cover. Organizator izložbe je kustoski kolektiv EMGE iz Zagreba, koji je ovom izložbom želeo da približi publici na koji način različite umetnosti komuniciraju na nezavisnoj sceni stvarajući posebnu kreativnu platformu. Predstavljeno je pedeset omota albuma koji publiku upoznaju sa saradnjom muzičara i mnogobrojnih autora zaslužnih za kreiranje vizualnog identiteta omota njihovih albuma. Postavku izložbe prate tekstovi koji u nekoliko celina donose inspiraciju i ciljeve autora izložbe (Ispod površine indie omota), objašnjavaju razvoj i vizuelni značaj omota muzičkog albuma, te nude sažet pregled razvoja nezavisnog muzičkog pokreta u regionu.

Na izložbi su prikazani omoti ponajboljih imena sadašnje hrvatske i regionalne produkcije među kojima se ističu sastavi Srečna mladina, riječki rockeri u usponu – Johnathan, eksperimentalni duo JMZM i akteri šarolike zagrebačke alternativne scene kao što su Pridjevi, Baden Baden, She Loves Pablo i Miki Solus, te makedonski sastavi Bernays PropagandaХАХАХА (HAHAHA), kao i bendovi iz Srbije Stray Dogg, Vvhile i Repetitor i naši prijatelji bend Artan Lili za koji smo dizajnirali omot njihovog prvog albuma.

 

 

 

 

 

 

All blogs